Postări populare

vineri, 25 februarie 2011

Complexele



Am descoperit ca, desi se foloseste extrem de des etichetarea unora de catre altii drept "complexati", notiunea este vag cunoscuta de catre multi dintre semenii nostri.In decursul vietii personale, in fiecare dintre noi s-au constituit intr-un mod mai mult sau mai putin accentuat, reactii individuale la evenimente sau conditii de viata.Ce sunt complexele?
Sunt tendinte inconstiente care guverneaza atitudinile si comportamentele oamenilor, nicidecum o boala.Unii specialisti considera complexul ca fiind echivalentul sentimentelor de inferioritate sau al sentimentelor de vinovatie.Psihanalistii clasifica cel mai bine ideea de complex, considerandu-l drept o combinatie de trasaturi personale, de emotii, sentimente, de atitudini afective contradictorii, intotdeauna inconstiente, combinatie care, face parte integranta din personalitate.Majoritatea psihologilor sustin ca acestea se cristalizeaza inca din copilarie si fac parte din existenta noastra.
Orice eveniment traumatizant si semnificativ din viata copilului este susceptibil de declansarea formarii unui complex.Depinde de gradul de sensibilitate al copilului si de importanta pe care el o aloca evenimentului respectiv. Traind evenimentul ca pe o experienta traumatizanta, se poate ajunge la conturarea complexului personal de mai tarziu.
Din pacate, ne raportam prea des la oamenii din jurul nostru si acest lucru ne face sa ne simtim adeseori inferiori sau superiori. Se pare ca aceste sentimente sunt mult mai intense in adolescenta.Conteaza enorm imaginea pe care o ai despre tine, cat si atitudinea celorlalti vis-a-vis de persoana ta.

Ce se poate face? Este recomandat sa ne analizam gandurile si emotiile, sa nu ne lasam complesiti si sa nu le permitem sa ne distruga viata. Lupta cu complexele personale este o grea incercare pentru oricare om. Pentru a invinge este necesara informarea, spre a cunoaste modul in care ele se manifesta si cum se poate actiona. Cel mai frecvent ,complexele sunt reduse la unul singur si anume cel de inferioritate. In realitate exista mai multe precum:complexul de abandon(parasire), de rivalitate fraterna, de vinovatie si complexul oedipian(un ansamblu de dorinte amoroase ostile pe care copilul le poate resimti fata de parintii sai, complexul manifestandu-se de obicei in copilarie).



Complexul limiteaza libertatea de manifestare si de alegere, dar ceea ce este cel mai grav este ca ne impiedica sa ne mobilizam resursele interne si blocheaza sansele de reusita. Atunci, sa scapam de ele!!

Visele







Timp de mii de ani, in toate culturile, visele au fost considerate usa de intrare spre o alta lume, oferind introspectii in prezent si viitor. Stiinta le-a explicat ca fiind produse ale imaginatiei si digestiei noastre, insa Alcheringa(Dreamtime), atunci cand a fost creata intreaga lume. tot mai joaca un rol important in viata aborigenilor(bastinasilor) din Australia.
In cultura traditionala aborigena, Alcheringa nu este separata de lumea materiala, ci coexista cu aceasta si poate fi accesata pas cu pas in somn si prin meditatie, ca sursa de inspiratie si intelepciune.
In lumea occidentala moderna , noi am pierdut legatura cu lumea viselor, ca o sursa bogata de intelepciune parapsihica ce transcede subconstientul fiecaruia dintre noi.Daca invatam sa dam atentie viselor, acestea ne pot permite accesul la rezervorul universal al experientei trecutului, prezentului si poate al viitorului, prin Mentalul Colectiv al lui Jung.
De pe la varsta de 14 ani, am avut cateva experiente ciudate in legatura cu visele. De curand am avut parte din nou de acele experiente, si sunt curioasa, as vrea sa ma cunosc mai bine, si sa cunosc aceasta lume care nu-mi este permisa in timpul somnului s-o disec, s-o constientizez. In vis vad totul atat de clar, dar cand ma trezesc e totul in ceata, si mereu imi doresc sa inchid ochii si sa ma intorc in vis, constienta, sa pot detine controlul sau sa pot face conexiuni. Chiar acum 2 zile am avut un vis foarte ciudat, iar un fragment din el, oarecum neluat in seama de mine, parea un detaliu nesemnificativ, s-a materializat aseara.



Visul este reprezentarea care nu concorda cu principiile logicii, ale perceptiei si nici cu dimensiunile timpului si spatiului, el depasind deprinderile noastre si normele morale. R.Cohen scrie despre vis ca fiind o relatie de contrapondere (de balanta) intre constient si inconstient. Dorintele, angoasele, aspiratiile si frustrarile constientului isi gasesc in imaginile onirice - corect intelese - o compensatie si, prin urmare, rectificari esentiale.
Se cunosc diverse tipuri de vise si vom expune succint cateva din aceste tipuri.
Visul PROFETIC poate fi un avertisment mai mult sau mai putin deghizat privind un eveniment critic din trecut, prezent sau viitor. In antichitate, conducatorii de osti mergeau sa doarma in temple inaintea bataliilor decisive a pentru a afla in vis dorinta zeilor asupra acestora. Tot intr-un vis profetic, Maya inainte de a-l naste pe Budha, a visat un elefant alb si a stiut ca fiul ei va fi o persoana importanta; Calpurnia, sotia lui Cezar, a visat inainte de asasinatul din For, ca-l va purta pe brate pe sotul ei.
Visul TELEPATIC are loc datorita informatiilor telepatice. Cele mai puternice, mai usor de perceput si de emis - sunt cele emotionale. Visul telepatic stabileste legatura cu gandirea si sentimentele unor persoane sau chiar grupuri de persoane aflate la mare departare.
Visul PRESENTIMENT are loc atunci cand, pe baza elementelor furnizate de memorie, subconstientul concluzioneaza asupra unui eveniment.
Visul VIZIONAR se produce in somnul superficial; reveria poate contine elemente vizionare. Acestui tip de vise ii corespund unde theta. Se cunoaste obiceiul amerindienilor de a merge la Marele Lac, unde petreceau multe zile si nopti asteptand rabdatori o viziune de la Marele Spirit pe care preotul sau vrajitorul le-o interpreta.
Visul AUTOSUGESTIONAT, produs in mod voit. Este binecunoscut faptul ca scriitorul Robert Louis Stevenson obisnuia sa-si impuna inainte de a adormi - sa viseze povesti de aventura romantica.
Visul DIRECT INSPIRATIONAL care nu necesita nici o interpretare, cum se cunoaste visul marelui violonist si compozitor italian Giuseppe Tartini autor al celebrei "Sonata Diavolului", care a terminat ultima parte a acesteia dupa ce Diavolul i-a cantat-o in vis.
Cercetari de data recenta vorbesc despre "visul lucid" care este forma speciala de constiinta, in care suntem constienti ca visam si ne continuam visul, fara a ne trezi. Pentru studierea claritatii mentale in timpul visului se fac cercetari la "Institutul Luciditatii" fondat in l987 de catre dr.Stephen LaBerge.
Inainte de a trece mai departe, este demn de retinut faptul ca C.G.Jung considera ca visul reflecta unele aspecte ale vietii omului dar si posibilitatile acestuia. Dupa opinia sa, simbolurile din vis constituie o parte a subconstientului colectiv al celui care viseaza, fiind alcatuite din arhetipuri aparute pe parcursul evolutiei speciei noastre. Fondul arhetipal din inconstientul colectiv contine simboluri care au acelasi inteles la toate popoarele, ca porumbelul alb, mama, focul, mielul s.a. Subconstientul individual este legat de cel colectiv si poate prelua de la acesta orice informatie folosind simboluri sau arhetipuri comune tuturor.
Sa mai spunem ca visele inteligibile si rationale sunt realizarea nedeghizata a unei dorinte, alfel spus, dorinta a carei realizare concreta o reprezinta visul respectiv, este o dorinta recunoscuta de catre constiinta, nesatisfacuta in viata cotidiana, dar intru totul demna de interes.
Analiza viselor confuze si neinteligibile ne arata ceva analog: fundamentul acestor vise este, de asemenea, o dorinta dar pe care ideile latente ne-o releva intr-o reprezentare obscura; numim aceste vise realizari voalate ale dorintelor refulate.




Somnul cu vise modeleaza si remodeleaza memoria, prin repararea, reorganizarea si formarea de noi conexiuni in sistemele neuronale si extensiile lor corticale; ofera suport energetic si de memorie pentru invatare, atentie si modelarea si integritatea personalitatii; reface sistemul nervos central dupa stres si efort intelectual si are un rol important in mecanismele psihice - interactiuni si restructurari ale memoriei. Stiind toate acestea putem trage concluzia ca privarea de somn poate duce la dereglari psihice.



In padurile ecuatoriale din Malaezia a fost descoperit un trib care traieste intr-o armonie desavarsita, fara razboaie, fara conflicte, fara probleme sociale. Modul lor de "guvernare" este simplu: in fiecare dimineata familiile se reunesc si-si povestesc visele. Apoi barbatii familiilor merg la conducatorul spiritual al tribului, pe care-l numesc "tohat", ii prezinta cele mai semnificative vise, iar acesta le "talmaceste", dandu-le indrumari in functie de visele respective. Se pare ca sistemul functioneaza perfect din moment ce tribul convietuieste pasnic de demult.


Curiozitati despre vise:


In primele 5 minute dupa ce ne trezim uitam jumatate din ce am visat in acea noapte. Dupa 10 minute 90% din vise sunt uitate.

Este pacat pentru ca unele vise sunt de-a dreptul uimitoare. Spre exemplu, Robert Louis Stevenson a scris Doctor Jeckyll si Mr. Hyde pe baza a ce visase intr-o noapte. La fel, Frankenstein a fost inspirat de un vis.

Stimulii externi ne invadeaza visele

Este vorba despre sunetele din realitate pe care le auzim in timp ce dormim si le incorporam in visele noastre. O alta situatie de acest gen este cand iti este sete in realitate si atunci visezi ca iti este sete si in somn.

Oamenii care au orbit pe parcursul vietii pot sa vada imagini in visele lor. Oamenii care s-au nascut orbi nu vad imagini in timpul visului, insa viseaza la fel ca ceilalti oameni. Visele sunt formate din sunete, mirosuri, atingeri si emotii.

Suntem paralizati cand dormim

Greu de crezut, insa suntem paralizati in timp ce dormim, tocmai pentru a preveni ca corpul sa se miste asa cum visam. Corpul incepe sa secrete un hormon care provoaca somnul iar neuronii transmit semnale la maduva spinarii facand ca corpul sa se relaxeze si sa devina paralizat.





De asemenea putem sa spunem ca visul ne avertizeaza si ne ajuta sa ne recunoastem asa cum suntem in realitate, in conformitate cu evolutia noastra spirituala, materiala si sociala.

duminică, 20 februarie 2011

[MUST SEE] Reflect changes through the ages

Irina Werning – “Back to the Future” Photographic Project


Nico in 1986 & 2010, Buenos Aires


Fotograful Irina Werning a invitat cativa oameni sa pozeze in ipostaze identice cu cele in care au pozat candva in trecutul lor indepartat.
Personal, am vazut prima oara acest concept in cadrul show-ului America’s Next Top Model, Sezonul 13, Episodul 2. Totusi, produsul final realizat de Irina Werning este – din punctul meu de vedere, incomparabil mai reusit decat cel realizat de echipa ANTM.

luni, 14 februarie 2011

Self-love


You Can Start Loving Yourself Right Now


Iubirea de sine este un subiect complex.Intr-un fel descurajator, de fapt. Daca vrei sa pornesti cu dreptul in aceasta regasire si iubire de sine, de unde ai putea incepe? Cateva idei ar putea sa ne ajute.


~In primul rand pentru ca este Valentine's day, si aceasta zi a creat un mare brand si o traditie pentru fiecare an, incepe prin a te gandi la aceasta zi ca si cum ar fii pentru tine.O zi in care sa regasesti stralucirea din tine. O zi in care sa sarbatoresti tot ce ai realizat pana acum. O zi in care sa te pretuiesti si sa te increzi in fortele tale. Trateaza-te cu mici rasfaturi, relaxeaza-te, fa o baie fierbinte care sa te lase moale si catifelata.Have a long nap & dream. Own it, make it yours. Then do the same next year, & the next, & the next…
~Recunoaste ca esti un miracol.
~Hraneste-te. Atat prin atentia acordata alimentatiei, cat si spiritual. Imbogateste-ti sufletul numai cu ganduri pozitive, amintiri frumoase si inconjoara-te de oameni care iti fac cu adevarat viata mai frumoasa.
~Pregateste-te si asculta semnalele corpului tau, este foarte important sa receptezi ceea ce organismul tau iti transmite, si sa fii atent/a de ce ai nevoie. Nu te neglija, tu esti cea/cel mai important/a, si asta nu se rezuma la narcisism.
~Fa-ti o lista cu motive pentru care ar trebui sa te iubesti. Neincrederea, duce la debusolare si la subestimare, asta deoarece de obicei simtul de indoiala de sine este mai puternic decat cel de iubire de sine.Daca vei putea sa iti reconstruiesti acea incredere si iti vei acorda iubire, totul se va schimba!
~Gandeste-te la modalitati prin care ai putea sa-ti faci viata mai usoara, apoi pune-le in practica! Puterea gandului este mult mai mare decat ne putem inchipui noi.
~Exprima-ti iubirea in cat mai multe feluri posibile. Nu te va costa nimic, ba chiar te vei simti mai bine.
~Admite ca meriti sa fii iubit/a!
~Nu mai incerca sa te incadrezi in tipare..tiparele societatii. Fii asa cum vrei tu sa fii!
~Invata ca viata ta este doar asa cum vrei tu sa fie.So why not make it magical, wonderful, beautiful & strange?
~ Respect yourself 100%...
& don’t accept anything less from anyone else.
~Apreciaza oamenii din viata ta, si accepta-i asa cum sunt.
~Schimba-ti rutina din fiecare zi si include in programul tau o meditatie a sufletului, un ritual prin care sa te incarci de energie pozitiva si sa le elimini pe cele negative. Nu trebuie sa te inchizi in tine.
~Iarta-ti orice!
Ia atitudine si iubeste(-te)!

Out the box !


Am inchis ochii, am incercat sa ma deschid, sa-mi eliberez mintea, sa ma eliberez de ganduri de poveri.Ma gandeam doar la existenta mea, a sufletului, a constiintei si m-am regasit.Eram acolo, inauntru.Eram eu, cea adevarata, eram eu...fara strat de fond de ten, ca sa ma feresc de ochii critici, fara paravanul de aparente, fara inhibitii...eram pura. Imediat a venit intrebarea "De ce nu pot fii asa mereu?" Dar sunt, doar cateodata.Utilizez o alta forma a mea pentru a trece mai usor prin situatii dificile...necesita uneori.Asa, fara masca, nu e nimeni acolo inauntru care sa ma vada cum sunt cu adevarat.As vrea sa fie cineva sa patrunda in lumea mea si sa ma aprecieze asa cum sunt.Hmm "Noapte buna visatoareo!" Ma apasa ceva, desi locul era gol, nu eram decat eu si ecoul meu rasuna din pata de intuneric fara granitze. Mi-e dor de acea Eu, vreau sa o regasesc intr-o zi si sa o pastrez, acea particica din mine care asteapta sa fie descoperita. E placut sa-ti auzi propria constiinta...mi-o aud uneori...alteori gandesc cu voce tare...

Acum am sa inchei...ar fii mult de scris despre ceea ce simt si ceea ce cred si ceea ce stiu, dar presupun si propun si imi imaginez si creez. Imaginatia nu are limite ! Noapte buna :) (Scrisa pe data de 28 februarie 2008)

duminică, 13 februarie 2011

Într-o luptă dintre tine şi lume

NU INCERCA NICIODATA SA II SCHIMBI PE CEILALTI OAMENI
Lasa-i sa se schimbe in mod natural, pentru ca asa isi doresc ei insisi si isi vor dori sa se schimbe atunci cand vor vedea ca tu ai reusit sa te SCHIMBI IN BINE.
Este adevart nobil sa ii inspiri pe ceilalti sa se schimbe in bine, dar nu poti face acest lucru decat decat lasandu-i sa se descurce singuri si schimbandu-te pe tine insuti in bine. Am tot auzit aceasta discutie " Vreau sa-l/s-o fac sa se schimbe" si totul a gravitat in jurul celeilalte persoane. Noi nu intelegem un lucru foarte important.Niciodata, cineva cu judecata nu va intentiona macar sa faca asta din simpla cerere a unei alte persoane. Ca sa putem schimba o persoana, in primul rand trebuie ca noi sa ne schimbam total perspectiva. Noi suntem cei care trebuie sa ne schimbam. Schimbarea survine din interior, iar noi fiind doar factori exterior in acest proces, nu vom avea acces. Fiecare trebuie sa se schimbe de unul singur, si doar pentru el. Si eu imi doresc sa am un tata mai calm si mai tolerant, dar asta nu se poate intampla decat atunci cand va constientiza ce este mai bine pentru el, si pentru cei dragi. "Toti se gandesc sa schimbe lumea, dar nimeni se nu gaseste sa se schimbe pe sine". (Lev Tolstoy)

joi, 10 februarie 2011

Who looks inside awakens!


Lumea aceasta este tot ce cunosc.Gandurile mele insa ma poarta departe.Incercand sa afle raspunsuri, sa-si faca o imagine o conceptie despre TOT, despre scopul meu in viata, despre Univers, despre efectiv tot.Mintea mea a trebuit sa caute aceste raspunsuri in logica,apoi sfidand-o in religie, apoi in instincte si teorii proprii.Inca ma confrunt cu toate,si am anumite crize specifice si stari confuze.Intradevar este bulversant, dar astazi si ieri si cred ca toata viata mea am visat.Mi-am amintit de toti oamenii pe care i-am cunoscut, pe care i-am stimat, simpatizat sau iubit.Mi-am amintit fiecare gest, mi-am dat seama atunci ce iubesc eu atunci cand iubesc.Iubesc zambetul, iubesc gesturile, iubesc glasul, iubesc profunzimea ochilor, iubesc claritatea sufletului, caldura corpului, suvitele de par, iubesc caracterul, iubesc intr-u totul sufletul omului si tot ce-l reprezinta pe el mai de pret,nimic din lumea superficiala si materiala.Nu stiu cum arata spiritul,cum este lipit de acest corp fragil, cum fuzioneaza toate impreuna, dar le iubesc.Si da revenind, mi-am amintit tot ce am invatat de la toate aceste persoane care s-au remarcat in viata mea.Zilnic trecem pe langa atatia oameni, ii auzim dar nu indeajuns, pe unii ii cunoastem dar nu cu adevarat, le vedem corpurile,gesturile,le auzim glasul,dar cum sunt ei oare in interior,cum sunt cu adevarat, cine sunt acesti oameni, de ce nu le putem "vedea" la toti sufletul de prima data, de ce este el pitit printre atatea superficialitati?...Dar astazi mi-am primit oarecum raspunsul asteptat, a trecut ecva timp. Subconstientului ii apartin instinctele, toate acele simturi extrasenzoriale, care nu pot da niciodata gres. Asta pentru ca "instinctiv" ele stiu ce-i prieste si ce nu sinelui. Constientul este partea logica, ratiunea , ceea ce ne deosebeste de prietenele noastre necuvantatoare.Este acel lucru care pune in balanta si trece prin filtrul ratiunii orice. Constientul ne face sa fim in concordanta cu socitatea si cu ale sale "valori morale", de cele mai multe ori perfide si ipocrite, dar nu ne putem salbatici. Singura cale este aceea de a gasi o cale de mijloc, sa folosim acele instincte primare si negresite in momentele de tensiune. Deaceea, in aceste momente ni se spune " Fa ce simti ! ".

luni, 7 februarie 2011

Sunetele magice


    De curand am inceput sa citesc o carte foarte interesanta, pe care as recomanda-o tuturor, nu numai celor pasionati ci si celor care nu cred ca ar putea avea aptitudini pentru asa ceva. Este vorba de "Ghid complet pentru dezvoltarea psihica" de Cassandra Eason. Intr-unul din capitole se face referire la "Claraudienta"(capacitatea de a auzi cuvinte ori sunete ce nu aparin lumii noatre materiale). Majoritatea experientelor de acest gen survin cat se poate de spontan. Intrebarea care urmeaza este " Cum sa-ti dezvolti claraudienta folosind sunete?" O alta stiinta, care demonstreaza ca totul este cat se poate de serios, si nu este vorba de fictiune, sau de presupuneri este "Cimatica"(Cymatics), ea studiaza relatia dintre undele sonore si materie, o reactie cu dublu sens intre vibratia libera si starea solida. Primele experimente au fost facute in secolul al XVIII-lea, cand Ernst Chladni a demonstrat ca sunetul a produs modele in nisip ce au fost intinse pe foite subtiri de metal. Mai recent, Hans Jeny a creat un tonoscop care sa fie folosit cu vocile umane, ca sursa sonora, modelele sferice rezultand din sunetul "O" fiind rostite in fata microfonului. Totusi, ideea sunetului care influenteaza materia este una foarte veche. In religiile orientale, sunetul "OM" este considerat ca fiind sursa a tot ce exista, sunetul universului care vibreaza. In "Upanisade"(in sanscrita "invatarura secreta") citim: "Tot ceea ce este trecut, prezent si viitor este adevaratul OM.Ceea ce exista dincolo de tripla dimensiune a timpului este tot OM-ul".  Cred ca daca devenim constienti de insusirile noastre clarauditive, vom invata treptat sa facem deosebirea intre grijile firesti ori gandurile inspirate din dorinta si un semnal de precognitie reala ori cunoastere extrasenzoriala.  Ce-i drep, capacitatile clarauditive  au decazut in lumea moderna, zgomotoasa, insa este usor sa le restauram ca pe o insusire naturala. Tot ce trebuie sa facem este sa ne dam noua o sansa, sa iesim putin la suprafata balonului de plastic in care altii vor sa traim si sa cunoastem mai bine tainele acestei lumi.