Postări populare

vineri, 25 februarie 2011

Visele







Timp de mii de ani, in toate culturile, visele au fost considerate usa de intrare spre o alta lume, oferind introspectii in prezent si viitor. Stiinta le-a explicat ca fiind produse ale imaginatiei si digestiei noastre, insa Alcheringa(Dreamtime), atunci cand a fost creata intreaga lume. tot mai joaca un rol important in viata aborigenilor(bastinasilor) din Australia.
In cultura traditionala aborigena, Alcheringa nu este separata de lumea materiala, ci coexista cu aceasta si poate fi accesata pas cu pas in somn si prin meditatie, ca sursa de inspiratie si intelepciune.
In lumea occidentala moderna , noi am pierdut legatura cu lumea viselor, ca o sursa bogata de intelepciune parapsihica ce transcede subconstientul fiecaruia dintre noi.Daca invatam sa dam atentie viselor, acestea ne pot permite accesul la rezervorul universal al experientei trecutului, prezentului si poate al viitorului, prin Mentalul Colectiv al lui Jung.
De pe la varsta de 14 ani, am avut cateva experiente ciudate in legatura cu visele. De curand am avut parte din nou de acele experiente, si sunt curioasa, as vrea sa ma cunosc mai bine, si sa cunosc aceasta lume care nu-mi este permisa in timpul somnului s-o disec, s-o constientizez. In vis vad totul atat de clar, dar cand ma trezesc e totul in ceata, si mereu imi doresc sa inchid ochii si sa ma intorc in vis, constienta, sa pot detine controlul sau sa pot face conexiuni. Chiar acum 2 zile am avut un vis foarte ciudat, iar un fragment din el, oarecum neluat in seama de mine, parea un detaliu nesemnificativ, s-a materializat aseara.



Visul este reprezentarea care nu concorda cu principiile logicii, ale perceptiei si nici cu dimensiunile timpului si spatiului, el depasind deprinderile noastre si normele morale. R.Cohen scrie despre vis ca fiind o relatie de contrapondere (de balanta) intre constient si inconstient. Dorintele, angoasele, aspiratiile si frustrarile constientului isi gasesc in imaginile onirice - corect intelese - o compensatie si, prin urmare, rectificari esentiale.
Se cunosc diverse tipuri de vise si vom expune succint cateva din aceste tipuri.
Visul PROFETIC poate fi un avertisment mai mult sau mai putin deghizat privind un eveniment critic din trecut, prezent sau viitor. In antichitate, conducatorii de osti mergeau sa doarma in temple inaintea bataliilor decisive a pentru a afla in vis dorinta zeilor asupra acestora. Tot intr-un vis profetic, Maya inainte de a-l naste pe Budha, a visat un elefant alb si a stiut ca fiul ei va fi o persoana importanta; Calpurnia, sotia lui Cezar, a visat inainte de asasinatul din For, ca-l va purta pe brate pe sotul ei.
Visul TELEPATIC are loc datorita informatiilor telepatice. Cele mai puternice, mai usor de perceput si de emis - sunt cele emotionale. Visul telepatic stabileste legatura cu gandirea si sentimentele unor persoane sau chiar grupuri de persoane aflate la mare departare.
Visul PRESENTIMENT are loc atunci cand, pe baza elementelor furnizate de memorie, subconstientul concluzioneaza asupra unui eveniment.
Visul VIZIONAR se produce in somnul superficial; reveria poate contine elemente vizionare. Acestui tip de vise ii corespund unde theta. Se cunoaste obiceiul amerindienilor de a merge la Marele Lac, unde petreceau multe zile si nopti asteptand rabdatori o viziune de la Marele Spirit pe care preotul sau vrajitorul le-o interpreta.
Visul AUTOSUGESTIONAT, produs in mod voit. Este binecunoscut faptul ca scriitorul Robert Louis Stevenson obisnuia sa-si impuna inainte de a adormi - sa viseze povesti de aventura romantica.
Visul DIRECT INSPIRATIONAL care nu necesita nici o interpretare, cum se cunoaste visul marelui violonist si compozitor italian Giuseppe Tartini autor al celebrei "Sonata Diavolului", care a terminat ultima parte a acesteia dupa ce Diavolul i-a cantat-o in vis.
Cercetari de data recenta vorbesc despre "visul lucid" care este forma speciala de constiinta, in care suntem constienti ca visam si ne continuam visul, fara a ne trezi. Pentru studierea claritatii mentale in timpul visului se fac cercetari la "Institutul Luciditatii" fondat in l987 de catre dr.Stephen LaBerge.
Inainte de a trece mai departe, este demn de retinut faptul ca C.G.Jung considera ca visul reflecta unele aspecte ale vietii omului dar si posibilitatile acestuia. Dupa opinia sa, simbolurile din vis constituie o parte a subconstientului colectiv al celui care viseaza, fiind alcatuite din arhetipuri aparute pe parcursul evolutiei speciei noastre. Fondul arhetipal din inconstientul colectiv contine simboluri care au acelasi inteles la toate popoarele, ca porumbelul alb, mama, focul, mielul s.a. Subconstientul individual este legat de cel colectiv si poate prelua de la acesta orice informatie folosind simboluri sau arhetipuri comune tuturor.
Sa mai spunem ca visele inteligibile si rationale sunt realizarea nedeghizata a unei dorinte, alfel spus, dorinta a carei realizare concreta o reprezinta visul respectiv, este o dorinta recunoscuta de catre constiinta, nesatisfacuta in viata cotidiana, dar intru totul demna de interes.
Analiza viselor confuze si neinteligibile ne arata ceva analog: fundamentul acestor vise este, de asemenea, o dorinta dar pe care ideile latente ne-o releva intr-o reprezentare obscura; numim aceste vise realizari voalate ale dorintelor refulate.




Somnul cu vise modeleaza si remodeleaza memoria, prin repararea, reorganizarea si formarea de noi conexiuni in sistemele neuronale si extensiile lor corticale; ofera suport energetic si de memorie pentru invatare, atentie si modelarea si integritatea personalitatii; reface sistemul nervos central dupa stres si efort intelectual si are un rol important in mecanismele psihice - interactiuni si restructurari ale memoriei. Stiind toate acestea putem trage concluzia ca privarea de somn poate duce la dereglari psihice.



In padurile ecuatoriale din Malaezia a fost descoperit un trib care traieste intr-o armonie desavarsita, fara razboaie, fara conflicte, fara probleme sociale. Modul lor de "guvernare" este simplu: in fiecare dimineata familiile se reunesc si-si povestesc visele. Apoi barbatii familiilor merg la conducatorul spiritual al tribului, pe care-l numesc "tohat", ii prezinta cele mai semnificative vise, iar acesta le "talmaceste", dandu-le indrumari in functie de visele respective. Se pare ca sistemul functioneaza perfect din moment ce tribul convietuieste pasnic de demult.


Curiozitati despre vise:


In primele 5 minute dupa ce ne trezim uitam jumatate din ce am visat in acea noapte. Dupa 10 minute 90% din vise sunt uitate.

Este pacat pentru ca unele vise sunt de-a dreptul uimitoare. Spre exemplu, Robert Louis Stevenson a scris Doctor Jeckyll si Mr. Hyde pe baza a ce visase intr-o noapte. La fel, Frankenstein a fost inspirat de un vis.

Stimulii externi ne invadeaza visele

Este vorba despre sunetele din realitate pe care le auzim in timp ce dormim si le incorporam in visele noastre. O alta situatie de acest gen este cand iti este sete in realitate si atunci visezi ca iti este sete si in somn.

Oamenii care au orbit pe parcursul vietii pot sa vada imagini in visele lor. Oamenii care s-au nascut orbi nu vad imagini in timpul visului, insa viseaza la fel ca ceilalti oameni. Visele sunt formate din sunete, mirosuri, atingeri si emotii.

Suntem paralizati cand dormim

Greu de crezut, insa suntem paralizati in timp ce dormim, tocmai pentru a preveni ca corpul sa se miste asa cum visam. Corpul incepe sa secrete un hormon care provoaca somnul iar neuronii transmit semnale la maduva spinarii facand ca corpul sa se relaxeze si sa devina paralizat.





De asemenea putem sa spunem ca visul ne avertizeaza si ne ajuta sa ne recunoastem asa cum suntem in realitate, in conformitate cu evolutia noastra spirituala, materiala si sociala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu