Postări populare

marți, 8 martie 2011

Hieroglifele



Cred ca pentru fiecare dintre noi, numele este o trasatura importanta, si pe vreme ce inaintam in varsta el devine una cu ceea ce suntem, si suntem din ce in ce mai asociati cu numele. In cazul unor oameni puternici, el poate reprezenta distinctia adusa familiei, si o intreaga istorie. Cateodata stau si ma gandesc cu ar putea sa se numeasca anumite persoane necunoscute, pentru ca fiecaruia dintre noi i se potriveste numele, sau nu...





Tot ce se poate ca hieroglifele folosite de vechii egipteni sa fie cea mai frumoasa forma de scriere magica. Egiptenii credeau ca scrierea aceasta le-a fost data de zeul lunar Troth, stapan al limbilor si scrisului. Controlul sau asupra scrisului cu hieroglife si al cuvintelor divine i-a sporit energiile magice. Intr-adevar, scrisul hieroglific a fost considerat asa de important, incat era folosit numai de catre elita. Cuvintele in sine erau considerate ca au o mare putere si erau inscriptionate pe amuletele ce se vindeau oamenilor de rand. Deoarece numai o elita invata aceasta scriere complicata, in cele din urma a disparut, iar tainele "scrierii secrete" (pictograme pentru cuvinte), asa cum i-au zis grecii, nu au fost redescoperite decat in secolul al XIX-lea (descifrarea lor o datoram egiptologului Jean Francois Champollion, 1790-1832).

Exista trei tipuri de hieroglife:
~Acelea care reprezinta un sunet, precum literele alfabetului nostru.Si se poate recurge si la stenografie.
~Cele care reprezinta sunetul sau intelesul unui cuvant.
~In sfarsit, exista "determinativele", cele care ii spun cititorului ce fel de cuvant reprezinta simbolul.De pilda, simbolurile"un barbat" sau "o femeie care ingenuncheaza" ar putea fi adaugate la sfarsitul unui nume pentru a indica sexul persoanei respective.

Hieroglifele ar putea fi scrise, fie de la dreapta la stanga, fie de la stanga la dreapta.Regula este aceea sa citesti in fata animalului sau a obiectelor descrise.De obicei erau inscrise intr-un cadru pe care noi il numim "cartus".De asemenea ele ar putea fi scrise si pe verticala.

Datorita eforturilor facute de multi savanti de-a lungul anilor, acum este posibil sa scrii dorinte si intentii sub forma unui scris hieroglific folosind tabelul de simboluri hieroglifice, care corescpunde originalului, desi inevitabil mult mai simplificat.



Utilizand tabelul, incercati sa va scrieti numele. Pentru a inlocui alte litere din numele vostru,utilizati spre exemplu in loc de X, KS si F poate fi intrebuintat in locul lui V.



Pentru egiptenii din antichitate, un barbat sau o femeie traia atata timp cat ii era scris sau pronuntat numele. De exemplu, atunci cand regina Hathshepsut a murit in anul 1470 i.e.n, fiul sau vitreg, in semn de razbunare, i-a sters numele de pe toate templele acesteia.Drept urmare, ea a disparut efectiv din istorie.In traditia egipteana, a-ti scrie numele cu hieroglife constituia asadar un act de afirmare a puterii si maretiei proprii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu